Følg oss:

Fargetrender 2023: Slipp fargene løs!

Vi trenger å omgi oss med farger, og denne våren er fargekartet fullt av lekre nyanser som gir hjemmet ditt ny glød. Husk bare å ta hele rommet med i betraktningen.

Er du lei av å stirre inn i de samme kjedelige veggene? Da kan det være tid for å leke seg med fargepaletten! Farger påvirker oss positivt og skaper nye stemninger i gamle rom. Og i 2023 er trendbildet fargerikt og spennende.

Fargene har nådd taket
Den nye, store trenden på malingsfronten handler om å ta alle rommets flater i bruk. For noen år siden skulle vi male en kontrastvegg for å skape liv i rommet. Neste trend var å dra fargene inn på alle rommets vegger. I 2023 har fargene også nådd taket. For hvorfor skal rommets største sammenhengende flate være støyende hvit og kjedelig? Tar du taket med i fargeplanleggingen, har du mulighet for å skape en helhet og en helt annen romfølelse.

3Mulighetene for fargesetting av taket er uendelige, og effekten kan være overraskende stor. De to hovedstrømmene handler om enten å skape spennende møter mellom vegg og tak ved å velge kontraster, eller å gå for myke overganger. Det siste oppnår du ved å velge harmonerende nyanser eller rett og slett male vegger og tak i samme farge. En grei tommelfingerregel hvis du skal male taket: Lyse farger hever taket, mørke farger senker det. Derfor er mørke farger i taket best hvis det er god takhøyde.

Husk også at lister og dører er en del av helhetsinntrykket – her kan du virkelig kose deg med å finne fine kombinasjoner!

jotun_600x600_4
jotun_600x600_5

Gå for gult
Fargekartene for 2022 gir rom for kreativitet og personlige valg. Men er du litt redd for å bli fort lei av sterke farger, kan det være lurt å velge rommene med omhu. Vi tåler mer farger i rom vi ikke oppholder oss lenge i. Hva med en knæsj farge i gangen? Gul var en populær farge i 2022, og denne ser vi også mye av i årets fargekart. Gult kan være så mangt, fra det lette til det kraftfulle, fra det syrlige til det varme. Kanskje er dette våren da du maler gangen i favorittgulfargen?

Lune toner kan også gi stuen din ny glød. 

En annen farge vi ser mye av, og som ekspertene lanserer som en ny basisfarge, er dempet rosa. Støvete rosafarger er behagelige veggfarger som for eksempel kan gi ny glød til soverommet. Kombiner gjerne med detaljer i grønt – garantert fint! Er du ute etter en wow-effekt, kan du slå til med en sprek rosatone, som gir masse energi.

Rommet er en helhet
Hva skjedde med de nøytrale fargene, lurer du kanskje. Jo da, du kan trygt velge nøytrale, duse farger på vegger og tak, og heller velge farger på detaljene. Men i stedet for hvitt trekkes vi nå mot lunere greige-toner, som gir varme til interiørene, og som for eksempel er kjempefin til trendfarger som støvete rosa eller klare blåfarger.

Ellers er fargekartene fulle av lekre nyanser innenfor den blå, den lilla og den varme skalaen, her er det bare å finne sine favoritter og skape god stemning. Husk bare å ta alle rommets flater med i beregningen, og planlegg rommet som en helhet.

Lek deg med fargene, og se hvordan omgivelsene får ny glød! Uansett hva du velger å gjøre, gir fornyelse påfyll og ny energi.